Lidt om foredragsforeningen fostbroderskabets oprindelse

Det er Danmarks første foredragsforening stiftet i maj 1866 af en række gode borgere i Øster Starup Sogn.

Foreningens formål var - og er idag - at ved foredrag, sang og samtaler, i sine møder at underholde og uddanne hinanden i dansk fri og folkelig retning.

I de første år var det helt bogstaveligt, at medlemmerne underholdt og uddannede hinanden (det var foreningens medlemmer der selv holdt foredrag om et emne som de kendte noget til), men ret hurtigt kom der også foredragsholdere til udefra.

Navnet fostbroderskabet kan i vor tid synes lidt "oldnordisk" men det var det navn man gav foreningen ved dets oprettelse i 1866. Hvem der fandt på det gamle, nordisk navn er uvist, men bestyrelsesmedlemmet Jens Daugaard holdt et foredrag om navnet den aften det blev vedtaget, så meget peger på ham, men en anden ildsjæl for foreningen formanden J.A. Hastrup, må også være "mistænkt". Foreningen har siden 1867 holdt sine møder i Ågård forsamlinghus der er et af de allerførste forsamlingshuset i Danmark.

Allerede fra starten var møderne åbne for ikke medlemmer. Medlemskabet tjener til formål at støtte arbejdet om fostbroderskabets virke.